Ptáte se, proč zrovna rum? Proč věnujeme tolik prostoru něčemu tak obyčejnému jako je rum? Na konci naší exkurze, na konci naší rumotéky to velmi dobře pochopíte.
Historie rumu a jeho výroba jde ruku v ruce s historií cukru a zejména cukrové třtiny, která pochází původně z Indonésie.
Čínští obchodníci rozvezli její sazenice do Indie a Asie, odkud ji arabové přivezli do Afriky a na blízký východ. Odtud byl už jen malý krůček k tomu, aby se cukrová třtina dostala i do Evropy. Přesného data, kdy se tak stalo, se již ale nikde nedopátráme. Jisté ale už je, že benátský kupec a mořeplavec Marco Polo se již ve 14 století zmínil o tom, že při svých cestách na východ, narazil na podivně silné víno vyráběné z cukru. Číst více o historie rumu »
Existují dvě základní kategorie výroby rumu.Nejpoužívanější metodou je výroba z melasy cukrové třtiny označována jako Industriel. Tatometoda je používaná u 80% výrobců. Pro producenty se vyplatí rum vyrábět touto cestou,protože při výrobě melasy vzniká také cukr, který má další průmyslové využití. Číst více o rozdělení a počátcích rumu »
Na objednávku Vám rádi připravíme „Privátní rumový večer s řízenou degustací“, a to i pro menší skupinu zájemců. Minimální počet účastníků je stanoven na 8 osob. Číst více o rumových večerech »
Je možné zvolit si výběr vzorků jako průřez z celé naší široké nabídky napříč všemi regiony, nebo naopak zvolit tematické menu a otestovat vybrané vzorky z užší lokality, např. z Kuby, Dominikánské republiky, či Venezuely. Řízená degustace obvykle obsahuje 6 – 8 vzorků. Oblíbená je též kombinace počtu vzorků, např. 4 vzorky pro dámy a 8 vzorků pro pány. Vše je otázkou vzájemné dohody, menu přizpůsobíme Vašim přáním a požadavkům. V každém případě můžete očekávat nevšední chuťový zážitek, a pokud s rumem teprve začínáte, budete velice mile překvapeni!
Cena za osobu je závislá na počtu a druhu degustovaných vzorků a také podle toho, jaké jídlo si budete přát. Rumový večer je standardně rozdělen do dvou přibližně stejných částí, mezi kterými podáváme Vámi zvolený pokrm.
| 01. | Klobása „Dívčí sen“, domácí chléb, hořčice (1,10,12) | 168 Kč |
| 02. | Mnichovská grilovací klobása, domácí chléb, hořčice (1,10,12) | 168 Kč |
| 03. | VIP UTOPENCI utopený, chléb | 155 Kč |
| ** Polévka s pečivem dle den. nabídky – podávaná rautově 1 miska = 1 porce | 88 Kč ** | |
| 04. | Pečená medová žebra, křenové zelí, chléb | 285 Kč |
| 05. | Pečený králík, listový špenát, bramborový knedlík | 275 Kč |
| 06. | Vepřové výpečky, bílé zelí, houskový knedlík (1,3,7) | 255 Kč |
| 07. | Špécle, uzené, zelí bílé ( 1,3,7 ) | 188 Kč |
| 08. | Špécle s listovým špenátem, sypané parmezánem VEGE ( 1,3,7 ) | 168 Kč |
| 09. | LABÁK, Pikantní kuřecí směs, hranolky ( 1,3,7 ) | 265 Kč |
| 10. | Maďarský guláš, houskový knedlík ( 1,3,7 ) | 265 Kč |
| 11. | Jelení guláš, houskový knedlík ( 1,3,7 ) | 285 Kč |
| 12. | Smažený kuřecí řízek, vařené brambory ( 1,3,7 ) | 265 Kč |
| 13. | Řízek z vepřové panenky, vařené brambory ( 1,3,7 ) | 285 Kč |
| 14. | Smažený sýr Gouda, hranolky (1,3,7) | 255 Kč |
| 15. | Mix salátů s kuřecím masem, medový DIP mozarella | 220 Kč |
| 16. | Kynutý povidlový knedlík „BIG“, šodó (1,3,7) | 168 Kč |
| 17. | Trhanec šodó | 158 Kč |
| Salát | Koleslaw | 88 Kč |
| Salát | Okurkový | 88 Kč |
| Salát | Zelný s křenem | 88 Kč |